SİYASİ PARTİLERE “DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ” ve ALEVİ SORULARI ÇÖZÜMLERİ HAKKINDA BİR KAÇ SORU
Siyasi Partilere din ve vicdan özgürlüğü ve alevi soruları çözümleri hakkında birkaç soru
Seçimlere katılma hakkın sahip ADALET PARTİSİ, ADALET VE KALKINMA PARTİSİ, ANAVATAN PARTİSİ, BAĞIMSIZ TÜRKİYE PARTİSİ, BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ, CUMHURİYET HALK PARTİSİ, DEMOKRASİ VE ATILIM PARTİSİ, DEMOKRATİK SOL PARTİ, DEMOKRAT PARTİ, EMEK PARTİSİ, GELECEK PARTİSİ, GENÇ PARTİ, HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ, HÜR DAVA PARTİSİ, İYİ PARTİ, MEMLEKET PARTİSİ, MİLLET PARTİSİ, MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ, MUHAFAZAKAR YÜKSELİŞ PARTİSİ, SAADET PARTİSİ, SOL PARTİ, TÜRKİYE DEĞİŞİM PARTİSİ, TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ, TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ, TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ, VATAN PARTİSİ, YENİDEN REFAH PARTİSİ olmak üzere 27 siyasi partiye “Din ve Viccdan Özgürlüğü” ile Alevi Yasal Sorunları hakkında birkaç soru sormak istiyoruz:
1- Alevilerin can güvenliğini ve yaşamda büyük risk altında tutan ayrımcılık anlayışa karşı; hükümet ve TBMM’de gurubu bulunan bütün partilerin ortaklığıyla sosyal kampanyalar ve çalışmalar için teklifleriniz var mı?
2- Devletin Sünni İslam inanç grubuna sağladığı kamu hizmetleri desteğinden diğer inanç gruplarının da yararlanabilmesi konusunda görüşleriniz nelerdir?
3-Diyanete ayrılan bütçe, Alevilerin kurumları dâhil diğer bütün inançlarla eşit oranda, nüfüs nisbetine göre paylaştırılması görüşünüz nedir? Sizce bu nüfüs nisbeti nedir? Bu rakam kaynağınız nedir?
4- Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin, diğer farklı inanç toplulukların aleyhine ve/veya asimilasyonu için kullanılması konusunda görüşleriniz nelerdir?
5- İnanç gruplarının tüzel kişilik oluşturma haklarını kullanabilmeleri konusunda görüşleriniz nelerdir?
6- Cemevlerinin, ibadethane mi, kültür evi mi olup olmadığını tanımlamak hükümetin mi, devletin resmi kurumu Diyanetin mi yoksa Alevilerin mi karar vermesi hakkında düşünceniz nedir?
7- Cem Evleri’nin yasal statüsü AİHM ve Yargıtay kararları ile kesinleşmiş haklarının “Kültür ve Turizm Bakanlığı”na bağlı bir başkanlıkta olması hakkında düşünceleriniz nelerdir?
8- Sizce “Kültür ve Turizm Bakanlığı”na bağlı bir başkanlıkta AİHM karaları gerektiği gibi uygulanabilir mi ?
9- “Alevi Din İşleri Başkanlığı”nın Anayasa 136cı maddesinde bahsedildiği gibi “laik ve siyasi baskılardan uzak özerk bir yapıda” olması görüşünü nasıl katşılarsınız?
10- Hem AİHM hem de T.C. Anayasa Mahkemesi kararları ile hak ihlali olduğu kesinleşmiş olan ilk ve orta öğretim kademelerindeki Zorunlu Din Dersleri (Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi-DKAB) 12 Eylül darbesi öncesinde olduğu gibi seçmeli ders statüsüne alınmalı mıdır?
11-82 Anayasası’nda yer alan düzenleme yerine 1961 Anayasası’nın 19. maddesinde yer alan; ‘Din eğitimi ve öğrenimi, ancak kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de kanuni temsilcilerinin isteğine bağlıdır’ düzenlemesine uygun olması hakkında düşünceniz nedir?
12- Çok sayıda İlahiyat fakültesi ve İmam-Hatip okulumuz faaliyet halinde olduğu halde, orta ve yüksek öğretimde Alevi ve diğer inanç gruplarının da din adamı yetiştirmek için devletten destek almaları konusundaki görüşlerinizi öğrenebilmek isteriz.
13- Türkiye, Alevi Bektaşi Vakıflarının ““Mal ve Mülk dokunulmazlığı” özellikle idari uygulamadan kaynaklanan eksiklikler nedeniyle, AİHM nezdinde defalarca mahkûm oldu. Alevi Bektaşî Vakıflarının Tapu ile Vakıflar Kanununda Vakıfların mülkiyet haklarının yeterince korunup korunmadığı konusu düşünceleriniz nedir?
14- Alevi sorunlarından bağımsız olarak partinizin İNANÇ ÖZGÜRLÜKLERİ konusundaki görüşlerini nelerdir?
Destek için Arayın