“YETİŞ HUKUK” ALEVİ-BEKTAŞİ DERNEĞİ
Kuruluş Hedefimiz
“ “Yetiş Hukuk” Alevi-Bektaşi Derneği”ni tüm yurttaşların, ama herşeyden önce Alevi Bektaşi Topluluğunun dil, din, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, medeni durum, siyasi ve felsefi görüş, etnik kökeni, engellilik, vb… gibi farklılıklardan dolayı hiçbir ayrımcılık yapılmadan, eşit vatandaşlık haklarını ve özgürlüklerini, kültürlerini, inançlarını, kutsallarını, örf ve adetlerini, bilgi edinme, düşünme, eğitme-eğitilme ve iletişim özgürlüğünü korumasına ve doğal ekolojik ortamda sağlıklı çevrede yaşama hakkı için, insanlığa karşı sorumluluk ve saygı bilinciyle verdiği mücadeleye destek vermek için kurduk.
Hedefimiz aynı zamanda ulusal veya uluslararası hangi otorite tarafından olursa olsun, başta yaşam hakkı olmak üzere, kişinin sosyal, ekonomik, siyasi ve inanç haklarına yönelik her türlü haksız veya meşru olmayan müdahaleye karşı koymak, yapılan ayrımcılık ve hak ihlallerine karşı Yurt içinde ve Yurt dışında her türlü hukuki müdahalelerde bulunmaktır.
Buna paralele olarakta her fertte bu mücadele bilincini de oluşturmaktır. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Türkiye coğrafyasında yaşayan, tüm yurttaşların ve özellikle Alevi-Bektaşilerin, birlikte yaşamından doğan ortak geçmişimizden, doğa ile yaşam inancından, evrensel hukuk ilkelerinden ve adalet duygusundan doğan değerleri, muhafaza etmelerini, daha da geliştirerek gelecek nesillere devretmelerini sağlayacak hukuksal zemini hazırlayacak girişimleri yapmaktır.
Bu süreçte bireylerin ve birey gruplarının ulusal veya uluslararası otoriteler nedeniyle karşılaştıkları hukuki sorunlar ve hak ihlalleri ile ilgili, araştırmalar yapmak, ulusal ve uluslararası tüm meşru hak arama yollarını en etkin şekilde kullanmakta hedeflerimiz arasındadır. Her türlü ayrımcılığa ve hak ihlaline karşı mücadele etmek, hukuksal çözüm önerileri geliştirmek, hukuk yollarında hak aramak ve elde edilen hakların uygulanmasını sağlamak, özgürlükçü bir anlayışla hayatın her alanında inançların tam eşitliğine ve insan haklarına dayalı özgürlükçü ve demokratik bir hukuk sisteminin yerleşmesi için çalışmalar yapmaktır.
Laikliğin, inanç eşitliğinin ve özgürlüğünü demokratik toplumun temel etkenlerinden biri olarak kabul ederek, özelde Alevi-Bektaşîlerin toplumsal yaşamdaki haklarının korunması ve geliştirilmesi için mücadele etmekte özel hedeflerimiz arasındadır. Kazanılmış yasal haklarının uygulanmasını sağlamak, toplumun inanç ayrımcılık politikalarının yasal anlamda önlenmesi için girişimlerde bulunmak bizim hedefimizdir. Yurt içi ve yurt dışında kurulu Alevi Bektaşi dernek, vakıf, federasyon ve konfederasyonların hukuki sorunlarını çözmek için katkıda bulunmak ve gerekli hukuki yardımları sunmaktır. Yasal değişim teklifleriyle uyumlu somut girişim teklifleri getirmek, tekliflerin gerçekleşmesini sağlamak, bütün medyaları kullanarak yazılı-sözlü-görsel programlar yayınlamayarak yasal haklar için mücadele ederek devamlı eğitim ve iletişim çalışmaları yapmaktır.
Destek için Arayın